Päť dôvodov, prečo nepoužívať plastové hračky

preco_nepouzivat_plast_hracky

Možno ste si všimli, že drevené hračky naberajú opäť na popularite a vy sa pýtate, prečo by ste mali zaužívané hračky z plastu vymeniť za drevo. Dobrých dôvodov je hneď niekoľko.

Dôvod č. 1 - Zdravie vášho dieťaťa

V skratke – nikdy neviete, z čoho je plastová hračka vyrobená. Plastové hračky by nemalo dieťa oblizovať pretože neviete, z akej zmesi bola vyrobená a už vôbec nemáte tušenia o farbení takej hračky. Ako však poznáme deti, vezmú do úst naozaj všetko, a tak ustrážiť dieťa pred olizovaním hračiek je naozaj nemožné.

Určite ste zaregistrovali informácie o nebezpečných hračkách na trhu, ktoré môžu byť niekedy až toxické, najmä keď ide o neoverených výrobcov. Ako však vy, ako bežný spotrebiteľ, poznáte overených a neoverených výrobcov plastových hračiek?

Podstatne jednoduchšie je to s drevom, nakoľko ide o prírodný materiál. Drevené hračky sú jednoducho z normálneho materiálu nachádzajúceho sa bežne v prírode. Farby, ktoré sa používajú na drevené hračky, sú netoxické – dieťatko ich môže pokojne oblizovať. Samozrejme, nie spapať :-)

Dôvod číslo 2 – Pasivita

Pri plastových hračkách je dieťa pasívne: len sedí a čaká, čo hračka urobí. Drevené hračky sú tak jednoduché (hlavne tie pre najmenšie deti), až ich nútia premýšľať nad tým, čo všetko by sa dalo vystrojiť s takými kockami alebo kačičkou na kolieskach. Dieťatko sa učí používať kreativitu, objavuje v sebe svet fantázie a zábavy naplno.

Dobrým príkladom je taká hojdacia doska. Keď sa na ňu pozriete vy, ako dospelák, čo vidíte? Dosku. Ohnutú dosku. Ale táto hojdacia doska je pre dieťa lákadlom, lebo musí skúsiť čo všetko sa s ňou dá vystrojiť. Odrazu vidíte, že hojdacia doska chvíľu slúži ako malá šmýkačka, potom je z nej hojdacia posteľ na poobedné podriemkanie medzi hračkami, a na záver sa dá využiť pre bábiky. Samozrejme, že hojdacia doska je ešte aj na hojdanie – postojačky, poležiačky a ktovieako ešte.

22090193_1650501461646766_1401384788304280857_n_1


Pozrite si široký výber hojdacích dosiek. Pozrieť »


Dôvod č. 3 – Krátka životnosť

Naši starí a prastarí rodičia vedeli, prečo dávať deťom drevené hračky. Aj keď sa zničili, vedeli ich šikovne opraviť. Vlastne, keď sa vôbec dokázali zničiť...

Plastová hračka ja veľmi jednoducho zlomí, z čoho vzniknú hneď dva problémy – hračku už neopravíte asi vôbec, a zároveň zostáva ostrá hrana na ktorej sa dieťa môže poraniť. Pokiaľ si poreže ruku, nie je to až tak vážne, ale poranenie oka alebo úst je už poriadny problém. Pri dreve to nehrozí lebo hračka zostáva v celku i keď na ňu stúpite alebo spadne z veľkej výšky trebárs na dlažbu.

Dôvod č. 4 – Ekologickosť

Stále viac si uvedomujeme, že naša príroda je nenahraditeľná, a podľa toho by sme sa k nej mali aj správať. Hračky z dreva znamenajú návrat k tradičným hodnotám, učia deti k úcte už od útleho veku, vďaka čomu si uvedomujú hodnotu vecí okolo seba. Okrem toho sú tieto drevené hračky recyklovateľné omnoho lepšie než plasty. Mohli by ste argumentovať, že aj plast vieme recyklovať, ale je to omnoho náročnejší proces než aký je používaný pri recyklovaní dreva.

Dôvod č. 5 – Hluk

Zdá sa to ako maličkosť, ale každý kto mal ale má doma napríklad stavebné kocky z plastu potvrdí, že klepocú aj počas hrania a aj počas toho, ako sa hrad z nich rúca na zem. Drevené hračky sú tiché, čiže nerušia ani dospelých, ale ani deti. Pokojné hranie bez hluku dáva dieťaťu priestor na premýšľanie a sústredenosť. Veď postaviť veľký hrad alebo vežu chce okrem odvahy aj ticho na taktizovanie :-)

Foto: pixabay.com